Good vibes only

A koronavírus járvány alatt a napi esetszámok mellett talán a mentális egészség fenntartásának fontosságát hallottuk a legtöbbet. Felmerül a kérdés, hogy ennek a témának a túlzott sulykolása nem helyezett-e még nagyobb nyomást a karanténba zárt emberre? Paradox módon nem éreztük-e azt, hogy ha valamikor, akkor most tényleg a legjobb arcunkat kell mutatnunk? 

A mentális egészség fenntartásának rengeteg módja van. Van aki sportol, van aki eszeveszetten keresi mások társaságát és persze van, aki motivációs idézetekbe temetkezik és hosszasan mereng az üres frázisokon. Sajnos, 2020-ban minden ilyen próbálkozás inkább a komikus, mint felszabadító. Izzadva ugráltunk a nappalinkban, Zoom előtt söröztünk és keserűen nyugtáztuk, hogy most még a live, laugh, love teljesítése is egy komoly kihívás. 

Egy dolog maradt számunkra, hogy feldolgozzuk ezt az egyedülálló, generációs élményt: az önirónia.

Szerencsére, ebben az évben több olyan kifejezés épült be a mindennapjainkba, amelyet eddig nem ismertünk, illetve eddig gyakran használt frázisok kaptak teljesen új értelmet. Gondojluk ezekre a motivációs idézetek új fajtájaként. 

Hányszor hallottuk a fentieket és 2019-ben mit gondoltunk, vajon hányszor fogjuk őket? 100 éve nem kapott ilyen gazdag élettapasztalatot senki! Ne sírj, hogy vége, örülj, hogy megtörtént.

2020 tanulsága, hogy nehéz helyzetekben egyszerű üzenetekre vágyunk. A giccs gyógyít vagy csak elfedi a valóságot? Szerencsére ezt a kérdést nem kell megválaszolnunk, ha egyszerűen csak röhögünk rajta, hiszen tudod: a nevetés a legjobb gyógyír.

A mentális egészséghez vezető úton ne vegyük magunkat és magát a mentális egészséget se komolyan. 

GOOD VIBES ONLY – 2020 a motivációs idézetek stílusában

Kalligráfia: Forgács-Fábián Sára

Szöveg és fotó: Forgács Ádám