Értékek háborúja

Teljességgel érthetetlen számomra, hogy mindez miért történik. Tőlünk, európaiaktól, a lehető legmesszebb  áll az ilyen szintű erőszak és bigott öldöklés. Azért, mert tanultunk a történelemből. Ezek a leckék váltak legfőbb értékeinkké. Ettől váltunk európaiakká.

Tehetetlennek érzem magam, vélhetően több millió európai embertársammal egyetemben. Mindannyiunkban forrong a düh, a bosszúvágy az igazságtétel szükségessége. Emellett azonban undorral és értetlenül állunk az ilyen mértékű értelmetlen erőszak előtt. Disszonanciában vagyunk, mivel akár önbíráskodva bosszút állnánk, igazságot akarunk szolgáltatni, magunknak. Ugyanakkor érezzük, hogy az ezzel kapcsolatos leckét már megtanultuk. Sőt, mitöbb, erre épült, minden, amit közös vívmányoknak, amit Európának nevezünk.

Nem szabad hagynunk, hogy elvakultan bosszúéhes énünk kerekedjen felül. Ezért van szükség az egységes Európára, ezt a leckét csak együtt tudjuk megtanulni. A 450 millió európai, csak együtt tudja biztosítani a rendszer eredeti értékein nyugvó rugalmasságát és alkalmazkodóképességét. Ennyi embernek van ereje elnyomni a dühöt és felülkerekedni ezen a barbári tetten. Hiszem, hogy az egységes Európa meg tudja tanulni ezt a leckét is, és hűek tudunk maradni alapértékeinkhez.

A cikk a párizsi terrortámadásokat követő reggelen született és eredetileg itt jelent meg http://kozbeszed.sk/2015/11/14/ertekek-haboruja/

 

 

Advertisements

One thought on “Értékek háborúja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s